Interjú a Diyozát alakító színésznővel

Miközben arra számítottunk, hogy a The 100 utolsó szezonja sok-sok halálesettel és harccal lesz tele egészen a 10. részig nem történt igazából semmi. Aztán elérkeztünk a “A Little Sacrifice”, azaz az “Egy kis áldozat” című epizódhoz, amiben búcsúznunk kellett egy mára mára közkedvelt karaktertől.

Természetesen Charmaine Diyoza-ról beszélünk, arról a Diyozáról, aki a könyörtelen terroristából egy aggódó anyamedve lett. Őt alakította a nagyszerű Ivana Milicevic színésznő. A szerdai epizód utolsó pillanatában Diyoza feláldozta magát, hogy megmentse lánya életét és így végül ugyanazon titokzatos kristályosítási folyamat áldozatává vált, amely az eredeti bardoi népet megsemmisítette.

Diyoza halála mindannyiunknak nagy meglepetést okozott, de Milicevic rámutatott arra, hogy karakterének már rég halottnak kellett volna lennie.

Diyoza meghal az 5. évadban, ez volt a terv. Olyan volt, mint McCreary – igazi rossz fogoly, egy terrorista -, és mindenképpen meg fog halni az 5. évad végén – mondta Ivana.

Amikor Ivana Milicevic a valós életben teherbe esett, a showrunner Jason Rothenberg úgy döntött, hogy karakterének követnie kell az ő példáját, így jött létre ez a csavar, amely életben tartotta Diyozát egészen az utolsó szezonig. A színésznő így nyilatkozott:

A gyermekem, akit a világra hoztam, három évnyi félelmetes munkával ajándékozott meg engem, amit ebben a fantasztikus sorozatban tölthettem el.

Arra a kérdésre, hogy a színésznő hogyan vélekedik karaktere áldozatáról és hogy hogyan látja annak fejlődését egy TVLINE interjúban válaszolt.

TVLINE | Ha valaki azt mondta volna nekem az 5. évadnál, hogy Diyoza halála miatt szomorú leszek, nem hiszek neki. Ez a karakter valóban olyanná vált, aki hiányozni fog.
Nagyon kedves vagy. Bárcsak több köze lett volna a karakternek ehhez, de eredetileg 100%-ig rossznak kellett volna lennem. Amikor teherbe estem a való életben, akkor ezt extraként adták hozzá a showhoz. Nem akartam az a színésznő lenni, aki megpróbálja elrejteni a terhességét. Mit fogok csinálni? Tartani egy kosárlabdát vagy szennyeskosarat a hasam előtt?

TVLINE Milyen volt együtt dolgozni Shelby Flannery-vel, miközben folyamatosan építették fel ezt az anyát-lánya kapcsolatot?
Amikor először Vancouverbe jártam, Shelby-vel lógtam, annak ellenére, hogy a fiatalabb Hope-pal dolgoztam. Kapcsolatba akartam kerülni Shelby-vel, mert ez volt a karakterem főszála. Diyoza és Octavia nevelte őt, amikor Hope még kicsi volt, és ennek a családi köteléknek a létrehozása gyönyörűen fel volt építve. Az, hogy végül szétszakították őket és Diyozát és Octaviat is Bardoba vitték, olyan volt, mint a halál és amikor Hope visszatért teljes nőként, az elvesztett évek fájdalma valóban gyötörte őt. Nem akarta azt, hogy a lánya harcos vagy katona legyen. Hope mellett rájött, hogy a háború és a bosszú nem old meg semmit. Tehát, hogy Hopet kiképezték és azért ment Bardoba, hogy bosszút álljon, ezt Diyoza teljes kudarcként élte meg.

TVLINE | Gondolod, hogy Diyoza emiatt áldozta fel magát?
Igen. Egy másodperce, egy esélye volt. Mindenki meghalhatott volna, de abban a pillanatban az utolsó erőfeszítésével Hope megmentésére összpontosított. Örült, hogy mindenkit megmentett – ez határozottan csodálatos érzés volt -, de ez leginkább Hope megmentéséről szólt.

TVLINE | Azt hihetnénk, hogy Diyozában nincs anyai ösztön, de bebizonyította, hogy mindannyian tévedtünk.
Ez abból származik, hogy igazából is anya vagyok. Annak ellenére, hogy anyai személynek tartom magam, ő határozottan nem volt az. Egy gyermek, még a legszeszélyesebb lányt – vagy akár terroristát – is jószívűvé változtatja. Őszintén szólva én még ennél is kedvesebben játszottam volna, de Jason nem engedte. [Nevet]

TVLINE Jasonról jut eszembe, honnan tudtad meg Diyoza sorsát?
Jason mindig felhív, hogy elmondja, hogy meghalsz. Tehát felhívott és elmagyarázta, mi fog történni, és azt mondtam: „Természetesen! Ez gyönyörű. Ez tökéletes. Köszönöm. Készen állok erre.” Úgy gondolom, hogy hihetetlenül szép Diyoza halála (szó szerint és a történet alapján is). Nagyon passzolt hozzá és nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ilyen jól végződött a sorsa.

TVLINE És mit gondolsz, hogyan fognak majd emlékezni Diyozára a rajongók?
Gonosz és terhes hölgy volt, aki megismerte az igazságot és felfedezte, mi a legfontosabb, ami a szeretet.

Saját fordítás!
Forrás: TVLINE